Ratsastuskeskuksen arki

6.00  Irene yhdessä aamutallin työntekijöiden kanssa saapuvat talliin ja avaavat ovet. Valot sytytetään ja hevosille jaetaan aamuheinät karsinoihin. Kaikkien asukkaiden karsinoihin kurkataan ja katsotaan, että kaikki on mallillaan.  

7.00 kaikki ulos! Keväällä ja alkusyksystä hevosille puetaan kärpäshuppuja ja niitä suihkitaan hyönteiskarkotteilla, kun taas talviaikaan ne loimitetaan lämpimästi. 

Henkilökunnalla on nyt aikaa siivota talleja, puhdistaa karsinat, lakaista käytäviä ja pussittaa seuraavan päivän heiniä - ja laittaa kahvi tippumaan. Kenttää ja maneesia lanataan tarpeen mukaan. 

11.00 päiväheinät jaetaan tarhoihin ja 14.00 karsinoihin hevosille, jotka tekevät tuntitöitä ja lopuille tarhoihin.

13-14 ensimmäiset hoitajat saapuvat näihin aikoihin. Heillä on pari tuntia aikaa hakea ponit sisälle tunteja varten, ennen kuin ensimmäisten tuntien oppilaat saapuvat. Hoitajat riisuvat loimet ja harjaavat hevoset, sekä tarkistavat, että kaikki on kunnossa. He avustavat oppilaita tai varustavat itse hevosen tunneille. Jos hevonen ei mene päivän tunneilla, hoitaja keksii sopivaa mielenvirkistystä hevoselle. Muistattehan, ettei hevosia saa jättää yksin tarhaan! 

14.00 jompi kumpi pääratsastuksenopettaja saapuu päätallissa sijaitsevalle toimistolle ja vastaa puhelimitse ja paikan päällä asiakkaiden kysymyksiin. 

15.30 ensimmäiset oppilaat saapuvat viimeistään puoli tuntia ennen tuntien alkua. He hakevat itse ratsunsa tarhasta, jos hoitaja ei ole paikalla ja hevonen tarhailee vielä. Apua saa muilta hoitajilta ja henkilökunnalta :-) 

15.50 ensimmäiset tuntarit suuntaavat kohti maneesia! Kovin tuulisella tai kylmällä kelillä hevosten selkään heitetään muiden varusteiden päälle fleeceloimi- tai huopa, joka kiinnitetään loimivyöllä. Jos lähdetään maastoon, kokoonnutaan ensin normaaliin tapaan kaartoon pääkentälle.

16.00 päivän ensimmäinen ratsastustunti alkaa. Opettaja jättää toimiston luukulle tuntilistat seuraavien tuntien oppilaita varten. Alkeiskurssilla tarvitaan joskus taluttajia - ja tallissa on aina asiakaspalveluhommia tarjolla. Sillä välin kun hoitohevonen on töissä, voivat hoitajat vetää henkeä, seurata tuntia, tehdä läksyjä tai vaikka suunnitella yhdessä muiden hoitajien kanssa ponien vapaapäiville tekemistä. 

19.00 iltatyöntekijä hakee loputkin hevoset sisälle. Karsinoihin jaetaan iltaheinät ja väkirehut; hoitajat saavat halutessaan itse antaa iltaruoat. 

20.00 viimeinen tunti alkaa. Työntekijällä iltatalli: käytävien lakaisua, heinien pussittamista ym. Hoitajat katsovat tuntien jälkeen, että hevosille ei ole jäänyt varusteita. Hoitajat saavat vielä harjailla ja viettää aikaa hoitohevostensa kanssa.

22.00 kaikki hevoset tallissa. Tarvittaessa puetaan talliloimet yöksi päälle. Hevosille jaetaan vielä yöheinät. 

22.30 valot sammuu! Hevosille toivotetaan hyvät yöt ja viimeisetkin hoitajat patistetaan koteihinsa. Iltatallin tekijä lukitsee ovet ja laittaa hälyt päälle. Hän myös tarkistaa, ettei kentille tai maneeseille jää valoja päälle. 

Yksityisten elämää

Yksityishevoset saavat meillä Kuuvuorella samanlaista kohtelua kuin omatkin hevosemme. Aamulla työntekijä tarkistaa, että niillä on kaikki hyvin, loimittaa tarpeen mukaan ja vie ulos tarhaamaan. Kuuvuoren puolesta yksityiset ruokitaan laadukkaalla kuivaheinällä, jonka lisäksi omistajat voivat valita aamu- ja iltamössöksi joko kauraa tai pellettejä. Erikoisruokinnasta omistajat vastaavat itse hankkimalla rehut ja valmistelemalla mössöt ämpäriin karsinan oven eteen. Omistajat hakevat itse hevosensa sisälle tarhasta.

Ruokinta

Kuuvuorella hevosten ruokinta perustuu laadukkaaseen, kotimaiseen korsirehuun, jota syötetään runsaasti. Sen lisäksi hevosilla on yksilöllisiä tarpeita: hevosen koko ja työn määrä vaikuttavat ruokinnan tarpeeseen. Suurin osa tuntihevosistamme nauttii ilta- ja aamumössöinään Stjärnesands Hästerin ja Rohtojuuren korkealaatuisia väkirehuja. Alta työntekijät ja hoitajat voivat tarkistaa, mitä hevoset syövät.



Golden Years + Greenline:

• Lenni, Lumikki, Martta, Aumis, Dino


Viljaton + Psyllium:

• Dimma, Nemo, Taffel, Onni, Liinu, Diva


Classic + kaura:

• muut tuntihevoset- ja ponit.


Breeder's Choice + kaura:

• tiineet ja imettävät tammat.


Yearling:

• alle 4-vuotiaat hevoset.


Performance:

• aktiivisessa kilpakäytössä olevat hevoset sekä enemmän kuin 3 tuntia päivässä tekevät hevoset.

Lisäksi kaikille:
♡ Multivitamiini
♡ 1-2l kuumaa vettä. Anna turvota!

Kesäisin

Kuuvuorella hevoset saavat nauttia mahdollisimman lajinmukaisesta elämästä, ja sehän toteutuu parhaiten pitkällä laidunkaudella! Vaikka hevoset tekisivätkin tuntitöitä, ovat ne yötä päivää ulkona laitumella kesäkuusta elokuuhun, säiden salliessa jo toukokuusta lähtien. Silloin ne tuodaan sisälle vain kuntoonlaittoa varten ja viedään takaisin ulos laitumelle yöksi. Hoitajat saavat käydä laitumilla harjaamassa hoitohevosiaan!

Vinkki!

Saaristo-oloissa sää saattaa äityä erittäin tuuliseksi, jolloin ratsuja ei tarhata ollenkaan ja tunnit pidetään maneesissa kesälläkin. 

Hoitajat voivat silloin keksiä niille ajanvietettä maneesissa. Temppukoulutusta, agilitya, venyttelyä, hierontaa... Katso hoitajien sivulta vinkkilista hevosten vapaapäivien mielenvirkistystä varten!